Vijesti

zanimljivi događaji
21 mar

Evropsko prvenstvo u kajaku

Evropsko prvenstvo za seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banjaluka – Vrbas 2015”, koje će održati od 3. do 7. juna u kanjonu Tijesno u Banjaluci, spada u kategoriju manifestacija od velikog značaja za Republiku Srpsku, jer joj je u interesu da se u sportskom i turističkom smislu promovišu Banjaluka, ali i Republika Srpska i BiH, kazala je Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS pružilo je logistiku i djelimičnu finansijsku pomoć, a ako sve ispadne kako treba, to će biti uslov da se naredne godine u Banjaluci organizuje i svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu. Mislim da će omladina koja dođe u Banjaluku donijeti sa sobom sve svoje različitosti u kulturološkom smislu, i to je ono što je duh Evrope i zajedništva, a što nam je zaista potrebno”, istakla je Davidovićeva, koja je i predsjednik Organizacionog odbora ovog prvenstva.

Nikola Stanković, direktor trke Evropskog prvenstva i član Kajak kanu klub Vrbas – M:tel, podsjetio je da će takmičenja biti održana 4, 5, 6. i 7. juna, a da je noćno finale u svim pojedinačnim disciplinama predviđeno za 6. jun.

Također, na zatvaranju Evropskog prvenstva za seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama Banja Luka – Vrbas 2015 nastupit će Nikola Pejaković Kolja, poznati banjalučki reditelj, glumac i muzičar sa svojim bendom Kolja i Grobovlasnici, a to će istovremeno biti premijerni nastup ovog sastava u Banjoj Luci.

Najbrojnije su reprezentacije Češke, Francuske i Velike Britanije, a poznavaoci prilika u ovom sportu očekuju se da će Francuzi i Česi osvojiti najviše medalja.

Reprezentacija Broj članova tima Medalja Pozicija
Češka 4 Zlato 1
Austrija 5 Srebro 2
Srbija 6 Zlato 3
Amerika 4 Bronza 4
RS 4 Zlato 5

Direktor trke Evropskog prvenstva Nikola Stanković podsjetio je da je prošle godine održano prvenstvo u ovom sportu za juniore, a da su se ove godine takmičili seniori.

“Prvi dan imali smo poteškoća zbog neočekivanog izlivanja Vrbasa, ali s obzirom da su takve situacije normalne kada je je riječ o ovom sportu, sve se završilo u najboljem redu, jer smo sljedećeg dana produžili aktivnosti”, rekao je Stanković.

On je napomenuo da je organizacija bila izuzetno teška zbog prošlogodišnjih poplava koje su nanijele velike štete na stazi i na Vrbasu.

Ostavite komentar